dilluns, 7 de gener del 2013

UN DIA DE FESTA A L'ESCOLA ARRELS


Ho va ser per alguns dels professors actuals i d'altres que ja som jubilats,  quan vam rebre, el dissabte 27 d'octubre, amb molta joia, les dues promocions dels anys 1987 i 1988, que fa 24 i 25 anys van deixar l’escola. La dels 24 anys, fou encara només de noies. L’ensenyament era tot en castellà, però a partir de 2n  d'E.G.B., ja rebien també classe de català.
La promoció del 85, va ser tota una experiència per l’escola, experiència que sempre he cregut que venia promoguda pel departament d'ensenyament, ja que Arrels, abans San Pius X, sempre ha estat una escola pionera. 

Va ser el primer curs que entraven els nens a l'escola, en el mateix espai que les nenes, l’aula.  Ensems  es va donar  l’oportunitat de mantenir la llengua materna i així van sorgir dos cursos que es varen iniciar en castellà i un que ho va fer en català.  A partir de 1r. d’E.G.B. es va introduir la segona llengua, amb el convenciment que a 6è es podrien barrejar els tres cursos, tot  pensant que tots serien bilingües en acabar l’escolarització. El resultat no fou satisfactori  en l’aspecte del català per als dos cursos castellanoparlants,  que no varen arribar a dominar el català, tal com es pretenia  i la barreja va resultar impossible. Aquesta experiència només va durar dos cursos, perquè  finalment es va iniciar tota l’escolarització en català..

És en aquell moment que es comença a usar el terme de coeducació, en que calia, per part de tot el professorat, reconèixer les formes amb les quals el sexisme es dona en el centre educatiu i inclús s’arriba a reconèixer com part responsable de la producció d'aquesta desigualtat. Ens hi va ajudar molt una professora  de l’escola, biòloga.

Com a principis d'aquesta coeducació es fixaren:

La igualtat d'oportunitats.
La identitat personal
La concòrdia entre tots
L’educació afectiva i sexual.

Però tornem a la festa. Les noies han canviat, s’han fet dones, però més o menys les reconeixes. Es mantenen;  però el canvi dels nois és brutal. Amb gairebé 40 anys, tots són homes fets. Alçada, amplada, algun amb calba, altres amb barba.. Veus greus... I tu qui ets? se solia sentir o veies com s’intentava llegir el nom i cognom que tots dúiem penjat a la solapa, al suèter...  En Marc a 6è deia que volia  ser cuiner i   en preguntar- li si ho era, amb va contestar amb molta il·lusió. Sí  –   he estudiat i he treballat de cuiner,  però ara sóc professor de cuina i rebosteria de l’Escola Sant  Ignasi, de Sarrià. És un exemple entre tants.

Fa molta il·lusió saber on  han arribat. Tots i totes s’expliquen... estudis, treball, casaments, parelles, fills... És tot un món que avança d'una forma ben diferent a la de fa 25 anys. Tots els que han assistit a la trobada recorden amb estima la seva escola i la recorren de dalt a baix per veure les novetats, que no són poques. També l’escola s’ha transformat d'acord amb els temps, nous laboratoris,  aula de plàstica, d'informàtica, més sales de professors...  però està impecable com sempre.

  Volen veure com és ara el gimnàs i tornar al pati per recordar les bones estones d'esbarjo, els partits de futbol, la festa de la castanya, el carnaval, el final de curs... Són records tan emotius...Tots vam poder constatar els canvis en el  vídeo que es va  projectar. Finalment s’acabà la festa amb un piscolabis i un afectuós a reveure.

Podeu veure al web dels antics alumnes algunes fotos de la trobada (clickeu el link)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada