dilluns, 14 de gener del 2013

EL TEIXIT ASSOCIATIU DEL CONGRÉS





L’any 1956 va néixer l’associació  de “Padres de Família de Sant Pio X” per abastar els diferents interessos socials i culturals dels nous veïns, però el 1960 va passar a denominar-se Agrupació Congrés.


Agrupació Congrés

Dintre d’aquesta denominació s’hi va  encabir des d’aquell mateix any l’Esbart Joventut Nostra, què té per objectiu difondre les danses tradicionals dels Països Catalans. És un esbart cofundador de la Roda d’Esbarts Catalans i  està adherit a l’Agrupament d’Esbarts Dansaires de Catalunya. Està format per les secciones d’Escola de Dansa Infantil, Juvenil, Cos de Dansa i Antics Dansaires. Actuen  a Festes Majors i a Festivals de Dansa, cooperen en la organització de la Roda d’Esbarts Infantils i Juvenils i anualment en el teatre de l’entitat celebren els festivals de Primavera i Tardor. Us ofereixo una mostra de la ballada celebrada recentment. Els meus nets, l’Ariadna i el Gerard hi ballen des de ben petits i actualment l’Ariadna porta el grup de l’Escola de Dansa, els petitons.

Festa Major dels Indians 2012













Festa Major dels Indians 2012















Ball de Gitanes a Rubí 2010

Mercè 2012 - Parc dela Ciutadella

































Esbart Joventut Nostra

El Centre també disposa del grup de teatre “La Trapa”, fundat el 1956 i que actualment compte amb un bon elenc, que sap fer arribar al barri el seu amor pel teatre, intentant difondre la nostra cultura i aconseguir entreteniment per als veïns.  Com és natural per Nadal cada any representaran “L’Estel de Natzaret”.

Dins del mateix local hi  ha el Club d’Escacs Congrés i una secció de Tennis de Taula que ha arribat a tenir equips en la segona categoria nacional.

Al carrer Felip II hi ha  el local de l’Associació de Veïns, ara Associació de Veïns Congrés-Indians, que és la nova denominació del barri i de la qual ja aniré parlant-ne, que disposa  d’'un local  dotat d'una sala de teatre i d'un bar i que originàriament havia de ser el cinema del polígon. Té una sèrie d'activitats gratuïtes per a socis: Català per a castellà parlants i per a català parlants,  Amics del saber,  que organitza xerrades i sortides culturals,  Pintura-Dibuix, Boixets, Mètode Pilates i Manualitats,  i també activitats per a socis i no socis, no gratuïtes, Country, Taichi i Dansa del Ventre.

De tot això me n’he assabentat ara, en preguntar a una amiga meva, que viu al Congrés des de la seva fundació, en què consistia l’Associació de Veïns. Crec que ja està bé després de 40 anys de viure-hi  ben a prop. Sí que sabia que fa anys hi havia hagut una bona colla sardanista, que prenia part a molts concursos i en el que hi ballaven unes amigues de la meva filla gran, però no tenia ni idea de totes les altres activitats.

A redós de la Parròquia, i en la sala de reunions popularment coneguda per la “Peixera” i d’ altres locals parroquials, s’hi  acullen el Grup de Catequesi  i de Tercer Món, els agrupaments escolta Sant Pius X i la coral Oronell. També existeix el grup “El Caliu”, dedicat a la dinamització de les persones majors de 50 anys. La finalitat era acollir  les dones en el moment en què els fills marxaven de casa i els homes encara treballaven. Actualment s’han integrat al Casal Congrés-Indians, al carrer Manigua  i no sé massa quines activitats fan pel seu compte. No puc deixar de mencionar l’esplai EL DROP, creat per a l’alumnat de La Salle. A l’entorn de les Teresianes hi va haver l’Esplai Jungfrau i més posteriorment l’Esplai “El NYAP”. Actualment només hi ha  equips de futbol i de  basquet  que competeixen entre escoles.

A l’agrupament hi varen anar tres de les meves filles durant molts anys, i en tinc un molt bon record. Durant aquella època tant difícil, parlo dels anys 70, EL CAU va fer una labor molt bona de catalanització i de donar a conèixer  Catalunya als nois i noies amb motiu d’algunes sortides fetes durant el curs i dels campaments d’estiu i ensems a nosaltres  ens va servir per conèixer molta gent del Congrés en el moment en que hi havíem d’anar a viure ben  a prop, en les trobades i sortides que es feien amb els pares.

AEiG Sant Pius Xè
.


2 comentaris:

  1. M'agrada que parlis d'aquest barri ja que tenim uns amics, molt amics, que hi viuen, precisament al carrer Manigua 43. En Jaume Tort i la seva dona, la Cristina són un matrimoni molt conegut al barri. Els seus fills també van anar a l'agrupament escolta. Molt aficionats a la música, el fill gran tocava la flauta travessera quan feien sortides.

    ResponElimina
  2. Hola, he llegit amb molta il·lusió el teu bloc m'agradad molt , jo també vaig anar al Cau, de Llop , de Ranger i despres de Cap de Pioners, he estat com a pare i el meu fill també va ser cap,
    Per altra banda formo part del grup de teatre La trapa s L'Agrupació congrés, i et puc comentar , si volguessis un mica del grup de teatre, aquesta temporada celebrem el 60e aniversari
    Alfons

    ResponElimina