dilluns, 18 de març del 2013

Vivències i records de Salvador Espriu



                                                    Fragments de Joan Triadú
                                             trets  del diari Avui del 3 de juliol del 1988


Amb el títol de Memòria de Salvador Espriu el Centre de Documentació i Estudis Salvador Espriu d’Arenys de Mar ha reunit un volum de més de dues-centes pàgines, quaranta-quatre escrits d’amics del poeta i persones que l’havien tractat en una època o altra de la seva vida. Es mirava, amb aquesta iniciativa, de reunir, amb tota l’amplitud que fos possible, vivències i records de primera mà i ben diversos, que, tots plegats, poguessin constituir una bona aportació al coneixement de l’home i també de l’escriptor i un homenatge a la seva memòria.

El llibre –una edició molt correcta feta per Edicions 62, ornada amb un retrat original de J.M. Subirachs     
                                                  




                                                                                ------                                                                       
Trets en fi, d’un mateix caràcter que passen davant dels nostres ulls  amb tonalitats més o menys vives, segons la relativa permanència  o la mera fugacitat de les relacions personals que en donen testimoni. Mentrestant, però, mentre el calidoscopi gira damunt d’ell mateix, amb la seva successió gairebé al·lucinada de múltiples imatges, resta al fons de tota la imatge fixa del mite.
                                                                                 ------                                                                      
Pep Quintana i Riera, després de fer patent a tothom que “han estat pocs, em penso, els arenyencs que en una ocasió o altre han saludat Salvador Espriu”  fa memòria de la tertúlia tinguda a cal Bisbe (casa pairal dels Espriu) a Arenys, l’estiu del 1968, i retreu literalment aquests mots del poeta: “M’agradaria de recordar i advertir una vegada més que Sinera  no és Arenys de Mar. És molt difícil mantenir durant quaranta anys (i quins anys!) un somni.
                                                                                 ------
Jordi Palomer i Pons, en una relació memorable del seu veïnatge arenyenc amb Espriu exposa el fet que Joaquim Ruyra, a les estades a Arenys passava part del dia a ca dels Palomer, que també ho era de Mn. Josep Palomer, persona admirada i fins i tota mitificada per Espriu. Allí el joveníssim escriptor portà a Ruyra les seves 
primeres obres, El doctor Rip i Aspecte
                                                                                 ------                                                                                  
Un altre arenyenc, Josep Montmany i Vidal recorda els Jocs Florals de l’Ateneu Arenyenc de l’any 1934, a l’envelat de la festa major de Sant Zenon. Joaquim  Ruyra presidia el jurat . Salvador  Espriu hi recollí el premi extraordinari de la Generalitat per la seva prosa “Els Avets”                                                                     
                                                                                 ------        
Sobre qui era i com era Espriu, l’obra que comento i l’aparició de la qual celebro, diu un bon reguitzell de coses: la polida esquerperia, la discreta reserva, l’horror envers el superflu, la fidelitat a la seva, nostra, llengua, l’amor a la seva mare. 
                                                                                 ------
 J.M. Benet i Jornet en una aportació crítica i alhora devota, de molt interès, escriu “Clamava per l’aïllament, però li encantava la xafarderia i procurava informar-se del safareig que movia el nostre petit país”        
                                                                                 ------
D’altres escrits revelen  d’altres “contradiccions”, sense insistir-hi. Però més enllà de tot. hi ha una afecció sense reserves. Records d’amor, agraïment i enyorança (C.Solé Vendrell) i estimació al seu record, “mentre visqui” (M.M  Tura i Soteres).
                                                                                 ------                       
                                         
                                         Així els poetes vencen la mort



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada