dilluns, 26 de novembre del 2012

DADES SOBRE EL BARRI DEL CONGRÉS



El Barri del Congrés queda limitat pels carrers Federico Mayo, avui Alexandre Galí, Ramón Albó, Riera d'Horta, Concepció Arenal, Garcilaso i Puerto Príncipe, tal i  com es pot apreciar en el plànol i en el benentès  que només són cases del Congrés les aceres que queden dins del recinte. Per exemple:  Riera d'Horta, la mà dreta anant cap a la Meridiana és Congrés, però la  mà esquerra és Nou Barris.



                                   

La superfície total és de 16,5 hectàrees, amb una població de 14.000 habitants en el moment del primer cens, que donava una densitat de 800 habitants per hectàrea i amb una zona verda de 1 m2 per habitant. És possible que el cens sigui ben diferent avui dia perquè la majoria de la població ha envellit considerablement, hi ha moltes vídues i els fills, que solien ser abundants en cada família, ja han marxat del barri en una gran majoria.

Les quotes mensuals i sobretot els terminis de pagament, i el rígid control del Patronat respecte al compliment de les condicions establertes amb els usuaris dels pisos, va impedir que durant anys la renovació de la població del barri fos dificultosa,  però un cop van quedar lliures de pagaments i  amb la revaloració dels pisos a conseqüència de la qualitat del seu entorn i de la seva proximitat als centres comercials i vies de comunicació, hi va haver un fort increment de gent jove. És tot un goig passar per la plaça del Congrés  a les hores d'entrar o sortir de les escoles i veure la munió d'adolescents i mares, pares o avis, acompanyant la mainada, de jovenets que ja van sols, o de discapacitats, dels quals ja en parlaré oportunament,  que van  en un sentit o altre, per anar a les escoles, o al lloc de feina,  que hi ha per sobre el Congrés o dins del seu recinte. Vull dir amb això que hi ha molta vida.

Tenint en compte la gran extensió dels terrenys de Can Ros, part dels quals es  van adquirir a un preu molt assequible, es de creure que el  barri podia haver comptat amb grans equipaments que haurien pogut servir inclús a sectors més amplis  de la població: zones esportives, parc urbà....  a més  dels petits  espais existents, però això el patronat no ho va tenir en consideració.  

El barri ha  comptat amb locals socials com el Casal dels Avis i l’Aula de Cultura (sala d'exposicions) de la Caixa d'Estalvis Sagrada Família, ara  “La Caixa”. L’Associació de Veïns, L’Agrupació Congrés, el local Parroquial “la peixera”, i els patis dels col·legis, tot de caire particular, perquè el Patronat va limitar-se a fer vivendes, despreocupant-se dels equipaments.  No hi havia cap centre oficial de Sanitat, i sí una policlínica privada, no massa cara i amb molts bons serveis. La proximitat de l’Hospital de Sant Pau resolia els casos urgents.

No puc deixar de esmentar un petit mercat, que va sobreviure fins a les dècades dels 80.

El carrer principal del barri és Felip II, continuació del carrer Bach de Roda;  l’únic carrer que segueix el traçat de l’Eixample i que és de molta circulació.

Altres carrers i places porten noms molt significatius: Plaça del Congrés Eucarístic, Plaça del Dr. Modrego, plaça del Cardenal Cicognani,  carrer de l’Espiga, carrer del Cep,  carrer del Cardenal Tedeschini, plaça de Sant Pasqual Bailón....  per cert que  aquest fa de nexe d’unió entre el Congrés i el meu barri,  mitjançant dues escalinates, però darrerament ha millorat la situació en suprimir-ne una i  posar-hi un ascensor, amb la qual cosa la gent gran o la jove amb cotxets amb criatures, o les senyores que van carregades amb el carro de la compra,  s’estalvien  una gran volta per entrar o sortir del Congrés.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada