dilluns, 19 de novembre del 2012

EL BARRI “ VIVIENDES DEL CONGRESO EUCARÍSTICO – Can Ros”


En un principi aquesta fou la denominació del barri, la construcció del qual es va iniciar l’any 1953 sobre terrenys agrícoles  de Can Ros i es va enllestir l’any 1967. En total 2.772 habitatges i 315 locals comercials, molts dels quals  s’han convertit en estatges, degut principalment a les cadenes de supermercats. Es va prendre el projecte com una experiència pilot del corrent arquitectònic anomenat Ciutat Oberta, sota el lema ”Sol, aire i vegetació”, amb el qual  es va celebrar el dia mundial d'urbanisme el 1950.

Això vol dir que les edificacions verament tenen un bon règim d'insolació i de ventilació. Els espais lliures  s’articulen jeràrquicament entre enjardinaments amb arbrat a les places principals i als extrems triangulars i espais enjardinats amb parterres al voltant dels blocs.  Les    cases normalment donen a dos carrers,  a patis o a jardins. Molts edificis tenen un pati central  obert, més o menys enjardinat,  en el quals s’hi troben les diferents entrades als edificis Amb el pas dels anys alguns d'aquests espais  han canviat de fesomia. Així per exemple, el cap de futbol, situat  al centre d'uns blocs, i  que era la gran afició de petits i grans els diumenges al matí, s’ha convertit en els jardins d'en Massana i en un parc infantil. En un altre, en el qual  hi havia al centre la pista de patinatge,  ara hi ha uns jardins oberts al públic de dia, però que queden tancats a la nit,  amb la quan cosa tenen més seguretat els veïns.

Hi ha pisos de diferents mides, de 60 a 120 metros quadrats. N’hi ha de tres, quatre, cinc i fins i  tot de vuit habitacions per a famílies nombroses. Els últims edificats són de més qualitat , però amb el temps els propietaris han sabut conservar-los i millorar-los: han fet cuines i banys nous, han canviat portes, han instal·lat ascensors, es a dir,  els han mimat considerablement.
Molts dels antics propietaris ja són morts, però en el seu lloc hi ha anat a viure   gent jove, que ha donat nova saó al barri i ha renovat interiorment alguns pisos, atents sempre al que diu el Patronat de Cases del Congrés, que vetlla per la seva conservació.

Sobretot, el punt final de la construcció d'habitatges va tenir sentit social pel Congrés Eucarístic i va demostrar que la societat civil barcelonina superava en capacitat i eficàcia la burocràcia que només feia, quan els feia, pisos  de nyigui-nyogui.  Cal que hi afegeixi – i per arrodonir l’esdeveniment em sembla que sí que cal-  que el clima d'apertura  va ser considerable, que va coincidir amb l’acabament  d'afusellaments al Camp de la Bóta i amb  la fi de les targetes de racionament. Però els records, comptat i debatut, són com les fotografies de l’època, en blanc i negre.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada