dilluns, 4 de febrer del 2013

EL CANÒDROM MERIDIANA


En un extrem del barri s’aixequen les instal·lacions del Canòdrom que tot i considerar-se com l’essència de l’esport, fou més bé un refugi per  gastar-se uns calerons, sobretot aquells avis  que intentaven augmentar els seus escassos recursos. En aquest   ambient  transcorre part de l’acció de la novel·la de Manuel de Pedrolo, “Falgueres Informa”.

 L’edifici es tracta d’una obra important del moviment arquitectònic a casa nostra,  projectada per Antoni Bonet Castellana i   Josep Puig i Torner. L’edifici  és format per dues plantes sostingudes amb una estructura d’acer que culmina amb un para- sol   de considerables proporcions, que n’és l’element més característic i que realment desentona amb les edificacions de la resta del Congrés. Cal tenir en consideració que la zona de la Meridiana era aleshores quasi bé un desert.


El Canòdrom rehabilitat


El Canòdrom abandonat abans de les obres

El Canòdrom poc després del seu tancament



Es va inaugurar l’any 1963 per fer-hi curses de llebrers i fou anomenat vulgarment “el casino de los pobres”, potser perquè a part  de l’apostador professional, en aquest negoci privat s’hi deixava la setmanada molta gent treballadora.







Tot i que es va considerar com a instal·lació esportiva, en un  principi només va servir per a fer-hi practiques alguna escola del barri.

En alguna ocasió hi havíem anat amb les nostres filles, i certament les curses tenien cert interès. L’entrada era gratuïta i es mantenia gràcies a les apostes.






En el mes de febrer de l’any 2011, definitivament   el canòdrom va parar la seva activitat com a tal i des d’aleshores hi hagut un cert litigi. Havia de ser un Centre d’Art Contemporani, però sembla ser que els projectes del suís Moritz Kung, que segons diu “la vox populi” va cobrar una     milionada, no van arribar a bon fi i en un comunicat a Catalunya Radio ell responsabilitzava l’Ajuntament de Barcelona de la paralització del projecte. A  l’ajuntament de Sant Andreu s’hi han celebrat  moltes reunions, s’hi han aportat diverses opinions  i  ha hagut  controvèrsies sobre l’idea de fer-hi  un segon projecte “ Un Centre Municipal per a Emprenedors” però de moment i  possiblement  com a conseqüència de la situació econòmica, no s’ha fer altra cosa que tirar a terra els murs  exteriors que tancaven el recinte i posar-hi quatre estris per als petits i quatre cadires perquè els avis-àvies puguin fer-hi les seves tertulietes.


L’antic espai de la pista es gran i en alguna ocasió hi han ballat esbarts o s’hi ha fet alguna altra activitat. Fa un parell d'anys quan es van innagurar les obres de remodelació s'hi van fer actes de la Festa Major de la Mercè.

En el entretant,  l’exposició que s’hi havia d’allotjar,  s’ha obert sense cap director al Centre Cultural de Can Fabra, com a “Centre d’Art Contemporani”  però  els santandreuencs  ja comença a anomenar-lo  “Futur paradís cultural de Sant Andreu”.


Tot esperant una resolució

Escala d'accés a les instal·lacions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada